Ön Muhasebe Nasıl Tutulur?

Ön Muhasebe Nasıl Tutulur?

Ön muhasebe tutma yöntemleri çoğunlukla aynı adımlardan oluşmaktadır. İşletmenin kapasitesi ve hacmi önemli ölçüde etkili olmasına karşın izlenecek adımlar benzerdir. Ön muhasebe tutabilmek için geçmiş finansal verilere ulaşmak gerekir. Bunun için mutlaka bir uzmanın görevlendirilmesi ve yetki verilmesi önerilir. Ön muhasebe tutulması için gereken birtakım bilgiler vardır.

Ön muhasebe tutmak, tüm işletmeler için gerekir. Yıl sonunda hazırlanan beyanname ve gelir – gider tabloları üzerinden ön muhasebe yapılması mümkündür. Ön muhasebenin yapılmasına neden olan birçok etken vardır. Bu etkenlerden dolayı her işletme ve ticari faaliyet gösteren platform ön muhasebe tutmak ile yükümlüdür.

Ön Muhasebe Ne için Gerekir?

Ön muhasebenin tutulma nedenleri çoğu işletme için aynıdır. İşletmeler kendilerini idame ettirebilmek ve finansal sürdürülebilirliği sağlayabilmek için mutlaka ön muhasebe ile hareket etmelidir. Mevcut ya da gelecekteki koşullar değişse dahi işletmelerin mevcutta bir yönergelerinin olması kendilerini korumalarını kolaylaştırır.

Ön muhasebenin gerekli olduğu durumlar şunlardır:

  • Gelecekte oluşacak ihtiyaçların ortaya çıkarılması, belirlenmesi.
  • İşletmenin kendi düzleminde belirleyeceği finansal hedeflerini değiştirmesi, oluşturması.
  • İşletmenin finansal kaynaklarını oluşturan iç ve dış unsurların ortaya çıkarılması.
  • İşletmenin kendi finansal kapasitesini ve hacmini öngörebilmesi.
  • Gelecekte yapılma ihtimali olan ya da olmayan harcamaların tahmin edilmesinin kolaylaştırılması.
  • İşletmelerin gerçekleştireceği harcama, satın alma ve bunlara benzer finansal yönetim sürecinin daha iyi kararlaştırılması.

Ön Muhasebe için Neler Gerekir?

Ön muhasebe için gerekenler çoğunlukla soyut unsurlar ve mevcut verilerdir. Ön muhasebe tutmak için gerek duyulan bilgi ve araçlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ön muhasebeyi yapacak olan kişi ya da kişiler.
  • Geçmiş finansal veriler.
  • Mevcut finansal veriler.
  • İşletme tarafından belirlenecek olan finansal hedef ve beklentiler.

Ön muhasebe ile kar – zarar oranları da ortaya çıkarılır. Bunun için öncelik olarak işletmenin gelecek finansal beklentilerini hazırlanması tavsiye edilir. Finans uzmanı ile işletmenin birlikte çalışması, beklentilerin gerçekçi boyutlarda olmasına öncelik verilmesi gerekir.

Ön Muhasebe Ne Zaman Yapılır?

Ön muhasebe yapılma zamanı çoğunlukla yıl sonu ve yıl başıdır. Yıllık olarak yapılan ön muhasebede işletme kapasitesi önem taşır. Nadir de olsa proje ya da ilgili sektör kapsamında ön muhasebe aylık, 3 aylık ya da 6 aylık da yapılabilmektedir.

Stratejik yönetim planı ile uyuşması adına birçok işletme belirli periyotlara bölerek yıllık ön muhasebe hazırlar. Ön muhasebe tutmak için çalışmalar yıl sonuna doğru başlar ve yeni yıla geçmeden ön muhasebe tamamlanır.

Ön muhasebe programımız hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Ürün sayfamızı buradan ziyaret edebilirsiniz.

Mobil ve Web tabanlı yazılımlar ile düşündüklerinizi birlikte hayata geçiriyoruz.

İletişim

İzmir Yolu Cad. Üçevler Mah. 241 Westpoint D Blok No:254 Nilüfer/ Bursa

© Softmed Yazılım. All rights reserved.

Gönder
Merhaba bilgi almak istiyorum.
Merhaba bilgi almak istiyorum.