Ön muhasebe yapmanın açıklaması geçmiş ve mevcut koşullar üzerinden gelecek dönemlerin finansal bilgisini çıkarmaktır. Finans uzmanları tarafından yürütülen bu süreç tüm işletmeler için geçerlidir. Ortalama ve tahmin üzerinden yürütülen bir çalışma olup geçmiş ve o anki finansal duruma dair bilgiler incelenerek gelecek verileri oluşturulur. Bu noktada alanında uzman olan insanlardan destek istemek gerekebilir.
İşletmelerin kendi muhasebecileri ya da finans uzmanları var ise onlar da profesyonel bir şekilde ön muhasebe yapabilirler. Sürecin en iyi şekilde yürütülebilmesi için profesyonel koşullar göz ardı edilmemelidir. Ön muhasebe yapmak için belirli bilgilere ulaşmak gerekir. İşletmenin finansal bilgilerine, verilerine ve tecrübesine ulaşma yetkisi olan ya da yetki verilen kişilerin ön muhasebe yapması önerilir.
Ön Muhasebe Yapma Yolları Nelerdir?
Ön muhasebe yapmanın yolları süreci yürütecek ve koordine edecek kişilere ve işletmenin türüne göre değişebilir. Geniş bir kapasiteye sahip işletmelerin ön muhasebeleri, muhasebe grupları tarafından yapılır. Daha küçük ya da dar bir kapasiteye sahip olan işletmeler ise çoğunlukla kendi imkanları ile ön muhasebe yapabilir.
Ön muhasebe yapmak için izlenecek aşamalar şu şekilde sıralanabilir:
- İşletme ya da söz konusu kurumun, finansal sürdürülebilirlik ve gelecek ile ilgili beklentileri öğrenilir.
- Geçmiş ve mevcut finansal veriler irdelenir.
- Beklenti, ihtiyaç ve mevcut koşullar özelinde ön muhasebe için plan hazırlanır.
- Plana uygun ön muhasebe işlemleri tamamlanır.
- İzleme ve değerlendirme süreci başlatılır.
Ön Muhasebe Planı Nasıl Yapılır?
Ön muhasebe planı yapmak için belirli adımların izlenmesi gerekir. Gelecek hedefleri, beklentiler, ihtiyaçlar ve mevcut koşullar öğrenilmeden muhasebe planı oluşturmak mümkün değildir. Ön muhasebe planı yaparken izlenen adımlar ve bilgiler şunlardır:
- Geçmiş finansal veriler incelenir.
- Gelecekteki hedefler sorgulanır ve öğrenilir.
- Girift kurgu oluşturulur.
Burada oluşturulan kurgu, ön muhasebenin son adımıdır. Geçmiş ve gelecek arasında tahmin yapılarak hareket edilir.
Ön Muhasebe Yaparken Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Ön muhasebe yaparken dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Bu unsurlara dikkat edildiği takdirde oluşturulan ön muhasebe planı ideal düzeyde kalır. Abartı veriler ile hareket etmemek ve mevcut kapasiteyi gözetmek önemlidir. İşletmenin büyüme ve küçülme hedefleri, henüz finansal verilere kaydedilmemiş ancak sözleşmesi imzalanmış iş ve projeler de sürece dahil edilmelidir. Ön muhasebe yapmak mantık çerçevesinde hareket etmeyi gerektirir. Abartılan ya da azaltılan muhasebe planları, işletmelerin stratejik yönetimini de doğrudan etkiler. Bu sebep ile de her ön muhasebe işlemi ideal düzeyde hazırlanmalıdır.
Ön muhasebe programımız hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ürün sayfamızı buradan ziyaret edebilirsiniz.